Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Climate Change Film Festival

το πρώτο διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα με εστίαση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ

ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διεύθυνση: ΗΛΕΙΑΣ 18

18121 ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Προς τη Διεύθυνση

Σχολής Παναγιώτας Μουστάκη-Βεάκη

Εκφαντίδου 33, 116 33 Αθήνα,

τηλ. 210-70.16.934

payiaveaki@yahoo.gr

Πληροφορίες: Καλλιτεχνική Δ/ντρια έργου

Ιωάννα Μπακαλάκου

6977442513

E-mail climatechangefilmfest@gmail.com

 

 

 

Αξιότιμη Διεύθυνση,

Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές της Σχολής Παναγιώτας Μουστάκη-Βεάκη

με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την έναρξη του πρώτου διαγωνιστικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα με εστίαση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που απευθύνεται σε: (1) μέλη της μαθητικής κοινότητας, (2) μέλη των σχολών υποκριτικής και σκηνοθεσίας – ΜΚΟ και (3) όλους τους ενεργούς πολίτες». Η πρωτοβουλία συμβαδίζει με τον τομέα «Κλιματική αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

Με το παρόν ενημερωτικό σημείωμα θα θέλαμε να προσκαλέσουμε καθηγητές και σπουδαστές της σχολής σας να αγκαλιάσουν και να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό, στο οποίο συμπράττοντες φορείς είναι ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ και ο Αστικός  Κοινωνικός Συνεταιρισμός Συλλογικής και  Κοινωνικής  Ωφελείας Προστασίας και Διαχείρισης  Φυσικού και  Αστικού Περιβάλλοντος. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ακολουθώντας τον σύνδεσμο (Meeting ID: 853 2218 5252 Passcode: 694700), όπου θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την έναρξη του φεστιβάλ, που τιτλοφορείται ως Climate Change Film Festival (CCFF).

 

Δηλώστε την συμμετοχή σας εδώ: https://forms.gle/qNLtyMAXpjmsPQeZ9  

 

Με το παρόν σας κοινοποιούμε την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Με εκτίμηση

η Συντονίστρια του έργου

Ευανθία Ζούπη

Το έργο «Climate Change Film Festival (CCFF)» εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2021», στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2020», συνολικού προϋπολογισμού 49.980,00 Ευρώ. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Δικαιούχος του έργου είναι ο Αστικός Κοινωνικός Συνεταιρισμός Συλλογικής και Κοινωνικής  Ωφελείας Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Climate Change Film Festival

το πρώτο διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα με εστίαση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

 

                               

ΘΕΜΑ: «Προκήρυξη Διαγωνισμού στο πλαίσιο του Climate Change Film Festival (CCFF)»

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ σε σύμπραξη με τον Αστικό Κοινωνικό Συνεταιρισμό Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφελείας Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού και Αστικού Περιβάλλοντος διοργανώνουν το πρώτο διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα με εστίαση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (Climate Change Film Festival (CCFF)).

 

Αντικείμενο του CCFF αποτελεί η διάδοση επιστημονικά αξιόπιστων πληροφοριών και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική δράση, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική έκφραση.

 

Απευθύνεται σε:

(1) μέλη της μαθητικής κοινότητας (δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυρίως),

(2) μέλη των σχολών υποκριτικής και σκηνοθεσίας – ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος ή στον καλλιτεχνικό χώρο της κινηματογράφησης και

(3) σε όλους τους ενεργούς πολίτες, με στόχο να τους δώσει τα κατάλληλα επιστημονικά εφόδια, προκειμένου να εκφράσουν καλλιτεχνικά την ευαισθησία και ανησυχία τους για τις κλιματικές αλλαγές και να τις μεταφέρουν στην κινηματογραφική αίθουσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σκοπός του CCFF είναι να πειστούν οι φορείς, ώστε να δεσμευτούν για ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα και να αναλάβουν σχετικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, σημαντική κρίνεται η ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και η αναπαραγωγή περιβαλλοντικών μηνυμάτων για την προστασία του κλίματος.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, καλούνται οι ανωτέρω ομάδες ή άτομα να συμμετάσχουν στην διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους διάρκειας 2 έως 8 λεπτώνη οποία, κατόπιν επιλογής, θα πάρει μέρος  στο διαγωνιστικό φεστιβάλ CCFF. Τα κριτήρια για την επιλογή του καλύτερου έργου θα είναι η συνάφεια με το θέμα, η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, ο βαθμός συναισθηματικής εμπλοκής του δημιουργού, η αισθητική του προϊόντος και η τεχνική αρτιότητα.

 

Στους συμμετέχοντες εμπλεκομένους θα προσφερθούν υπηρεσίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ μέσω κλιματικών σεμιναρίων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων από την ομάδα του CCFF.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η προετοιμασία των ταινιών μικρού μήκους θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022 και η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

 

Τα αποτελέσματα θα κρίνει 5μελής επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα αποτελείται από τα μέλη της επιστημονικής και καλλιτεχνικής ομάδας του έργου και ανεξάρτητο αξιολογητή, ο οποίος θα προέρχεται από το Δήμο Μοσχάτου Ταύρου. Τα επιλεγέντα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.ccff.gr και θα προβληθούν στο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου.

 

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των σπουδαστών ή και μαθητών/τριών και ανηλίκων στο CCFF είναι προαιρετική και γίνεται με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους και ότι η όλη διενέργεια του CCFF (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19.Το CCFF λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής και στηρίζεται σε δυο εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης: (1) με φυσική παρουσία ή/και (2) με ψηφιακά μέσα. Επιπλέον το CCFF σε όλες του τις λειτουργίες θα φροντίσει για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, ως απόρροια των συνοδών δραστηριοτήτων του.

 

 

ΤΡΕΙΣ φάσεις του CCFF

1.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μέσω της διοργάνωσης κλιματικών σεμιναρίων (προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – μετριασμός της κλιματικής αλλαγής) και καλλιτεχνικών εργαστηρίων,

2.ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ομάδων

3.ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – βράβευση 

 

3 Βραβεία των 1.000 ευρώ!

Επιπλέον στοιχείο καινοτομίας αποτελεί το γεγονός ότι το CCFF θα παρέχει τρία βραβεία, συνολικής αξίας 3.000 ευρώ. (3 βραβεία x 1.000 ευρώ). Το πρώτο βραβείο θα αφορά τα μέλη της ομάδας στόχου της μαθητικής κοινότητας, το δεύτερο τα μέλη της ομάδας στόχου των σχολών υποκριτικής και σκηνοθεσίας ή ΜΚΟ με περιβαλλοντικό ή καλλιτεχνικό αντικείμενο και το τρίτο τους απλούς πολίτες. Θα ακολουθήσει η βράβευση των νικητών σε ειδική εκδήλωση (Ημερίδα λήξης έργου-Φεστιβάλ) με τη συνολική αναπαραγωγή των βίντεο αλλά και την πραγματοποίηση παράλληλης ενημερωτικής ενότητας στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, η οποία θα άπτεται των θεμάτων κλιματικής προστασίας.

 

 

Το έργο «Climate Change Film Festival (CCFF)» εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2021», στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2020», συνολικού προϋπολογισμού 49.980,00 Ευρώ. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Δικαιούχος του έργου είναι ο Αστικός Κοινωνικός Συνεταιρισμός Συλλογικής και Κοινωνικής  Ωφελείας Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού και Αστικού Περιβάλλοντος.

 

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

•        Υδατικοί πόροι. Αποδοτικότερη αξιοποίηση σπανιζόντων υδάτινων πόρων

•        Καλλιέργειες – Ξηρασία – Αγροτικός τομέας. Ανάπτυξη ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών. Καλλιέργεια ειδών δένδρων και δασοκομικών πρακτικών λιγότερο ευπαθών σε καταιγίδες και πυρκαγιές

•        Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι τρωτά στην κλιματική αλλαγή

•        Συστήματα έκτακτης ανάγκης. Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης και άλλες ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες

•        Πολιτική προστασία. Εκπαίδευση και εξοπλισμός για την προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή των δεξιοτήτων τους στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον

•        Ανθεκτικότητα πόλεων. Υποδομές για την προστασία από φυσικές καταστροφές και ανάπτυξη αντιπλημμυρικής προστασίας

•        Μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και ακραία καιρικά φαινόμενα (Καταιγίδες, πυρκαγιές, πλημμύρες)

 

Μετριασμός στην κλιματική αλλαγή

•        Μείωση της ζήτησης ενέργειας με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης

•        Ενεργειακή μετάβαση. Κατάργηση σταθμών παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή κ.τ.λ.)

•        Μείωση των βιομηχανικών εκπομπών CO2 με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής

•        Αντικατάσταση οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα με υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα

•        Αύξηση παγίδευσης του άνθρακα σε γεωργικές καλλιέργειες

•        Επέκταση των δασών και άλλων μηχανισμών δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου για την εξάλειψη μεγαλύτερων ποσοτήτων CO2 από την ατμόσφαιρα

•        Μετάβαση σε νέες μορφές δημόσιων μέσων μεταφοράς και συνεπιβίβασης

ü  Τα παραπάνω θέματα είναι προτεινόμενα έτσι ώστε τα εμπλεκόμενα μέλη των ομάδων στόχου να επιλέξουν ένα από αυτά και να αναπτύξουν την ιδέα τους, δημιουργώντας κλιματικά μηνύματα.

ü  Τα ανωτέρω θέματα δεν είναι εξαντλητικά και τα εμπλεκόμενα μέλη των ομάδων στόχου μπορούν να αυτενεργήσουν, με την προϋπόθεση ότι η ιδέα τους εντάσσεται στο πλαίσιο της προσαρμογής ή/ και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο «Climate Change Film Festival (CCFF)» εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2021», στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2020», συνολικού προϋπολογισμού 49.980,00 Ευρώ. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Δικαιούχος του έργου είναι ο Αστικός Κοινωνικός Συνεταιρισμός Συλλογικής και Κοινωνικής  Ωφελείας Προστασίας και Διαχείρισης Φυσικού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top